Nekala 010 420 4422    Lielahti 010 420 4421
Valitse sivu

Näkökulmia ja toimet kiipeilyn turvallisuuden parantamiseksi Tampereen Kiipeilykeskuksessa

25 01 2020 | Uutiset

Nekalan 10-vuotissynttärit juhlittiin eilen ristiriitaisin tunnelmin. Saimme juhlapäivän aamuna tiedon, että Helsingissä KiipeilyAreenalla on sattunut onnettomuus Safety Engineeringin OnBelay-merkkisillä itsevarmistavilla laitteilla. Onnettomuudesta uutisoi myös Helsingin sanomat. Kun onnettomuuden syyksi varmistui laitevika, keskeytimme muut työmme ja poistimme välittömästi käytöstä Tampereen Kiipeilykeskuksen neljä OnBelay-laitetta.

 

Itsevarmistavien laitteiden yleinen turvallisuus

 

Noin viikko ennen onnettomuutta kiipeilykeskuksia valvova viranomainen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, julkaisi raportin, johon on koottu yhteen kaupallisissa kiipeilyhalleissa 2019 toteutettujen tarkastusten tulokset. Merkittävimpänä riskinä ja onnettomuuksien aiheuttajana raportissa pidettiin suuren suosion eri halleissa saaneita itsevarmistavia laitteita. Meillä Tampereen Kiipeilykeskuksella laitteita on yhteensä 8 kappaletta, joista neljä on Safety Engineeringin OnBelay-merkkisiä hydraulisia laitteita ja toiset neljä Headrush Techologiesin TRUBLUE-magneettijarrulaitteita.

 

Kuten Tukesin raportissa todetaan, itsevarmistavien laitteiden suurin turvallisuusriski on, että käyttäjä epähuomiossa lähtee kiipeämään siten, että on varmistuslaite on joko jäänyt kiinnittämättä tai se on kiinnitetty väärin. Laitteiden hienous, eli mahdollisuus kiivetä yksin, on siis myös itsevarmistavan laitteen suurin heikkous, koska yksin kiipeillessä kiipeilyturvallisuuden kulmakivi, ristiintarkistus, jää useimmiten tekemättä.

 

Ristiintarkistuksessa kiipeilykaveri tarkistaa, että kiipeilijän valjaat on oikein kiinnitetty ja varmistuslaite/köysi on valjaissa kiinni oikein. Opettamalla kaikille seinäkiipeileville asiakkaillemme ristiintarkistuksen myös itsevarmistavilla kiipeilyn yhteydessä varmistamme, että asiakkaamme ovat kiinnittyneet itsevarmistavaan oikein ja pudotessaan tipahtavat itsevarmistavan vaijerin varaan.

 

KiipeilyAreenalla tapahtunut onnettomuus on kuitenkin erityinen laatuaan, koska onnettomuuden aiheuttaja on todella harvinainen laitevika, eikä inhimillinen virhe. Tilanne on uusi kaikille kiipeilyhallitoimijoille Suomessa.

 

Avoimuus ja yhteistyö parantaa kiipeilyturvallisuutta

 

Kiipeilyhallien keskinäinen tiedonjaon avoimuus ja saumaton yhteistyö näkyi konkreettisesti minun työssäni keskiviikkona 22.1.2020 Olin puhunut kello viiteen mennessä, eli juuri ennen Nekalan 10–vuotissynttärijuhlien alkua, kaikkien Suomessa toimivien kaupallisten kiipeilykeskusten turvallisuudesta vastaavien henkilöiden sekä Tukesin valvovan viranomaisen Hannu Väärälän kanssa. Lisäksi jaoimme KiipeilyAreenan 22.1.2020 ja 24.1.2020* julkaisemat tiedotteet onnettomuudesta ja jatkotoimenpiteistä myös asiakkaillemme sosiaalisen median kanavillamme.

 

Läpinäkyvän ja avoimen tiedonjaon pohjalta minun oli helppo tehdä nopea päätös ja tilata viipymättä korvaavat TRUBLUE-laitteet OnBelay-laitteiden tilalle. Mainittakoon vielä, että Tampereen Kiipeilykeskuksen entinen yrittäjä Janne Sievänen ennakoi tilanteen minuakin nopeammin. Hän soitti minulle jo 16.55 ja kysyi, laitetaanko laitteet tilaukseen myös meille.

 

Vastasin empimättä “kyllä kiitos, luit ajatukseni.”

 

Mitä me Tampereen Kiipeilykeskuksella opimme?

 

Kun kiipeilyhallien omistajat, henkilökunta, kattojärjestömme Urheilukiipeily Ry, Tukes sekä hallien asiakkaat eli me kiipeilijät sitoudumme tekemään yhteistyötä turvallisuuden edistämiseksi, saadaan kiipeilyturvallisuuden tasoa Suomessa nostettua merkittävästi.

 

Jos tieto riskeistä sekä onnettomuuksista on kaikkien saatavilla ja avoimuutta ei tarvitse pelätä, onnettomuudet sekä virheet raportoidaan oma-aloitteisesti. Tällöin kaikki voivat ottaa vaaratilanteista opiksi.

 

Mitä sinä voit tehdä parantaaksesi omaa ja kaverisi kiipeilyturvallisuutta

 

1. Raportoi kaikki näkemäsi onnettomuudet ja läheltä piti -tilanteet kiipeilyhallin henkilökunnalle – myös pienet! Me tarvitsemme tietoa teiltä päätöksenteon tueksi.

 

2. Älä kiipeä yksin, tee ristiintarkistus. Joka vuosi meille raportoidaan kymmenkunta läheltä piti -tilannetta ja jokainen niistä olisi ollut estettävissä ristiintarkistuksella.

 

Askel kohti läpinäkyvämpää toimintaa TK:lla

 

Tukesin ylitarkastajan tarkastusraportissa käy ilmi, että suurin puute meillä tällä hetkellä on kurssitilan valvonnassa. Sovimme henkilökunnan kanssa seuraavat toimenpiteet, joilla parannetaan kurssitilan valvontaa 5.3.2020 mennessä: Tiukennamme poikkeuslupien antoa (esim. liidaaminen kurssitilassa, minkä seurauksena on riski, että itsevarmistavat laitteet eivät ole omilla paikoillaan ankkurissa), poistamme kiinteät jatkot, muistuttamme itsevarmistavilla kiipeilijöitä ristiintarkistuksista, parannamme kyltityksiä ja asenamme kurssitilaan turvakameran.

 

Kopio Tukesin ylitarkastajan Hannu Väärälän kirjoittamasta raportista löytyy Nekalasta TK-Shopin lehtilaatikosta. Raportti on kirjoitettu tarkastuskäynniltä 28.5.2019 ja siinä kuvaillaan yksityiskohtaisesti ylitarkastajan näkemys siitä, miten olemme ottaneet turvallisuusasiat huomioon TK:lla ja mitä toimenpiteitä meidän tulee tehdä turvallisuuden parantamiseksi. Toivomme, että tekemällä meidän toiminnasta läpinäkyvämpää teille vahvistamme avoimuuden kulttuuria.

 

Eli ei muuta kuin nokka kohti Nekalaa, kahvikupponen käteen (tuo oma niin saat kaffesta 50% alen) ja mukavia lukuhetkiä!

 

Turvallisen, läpinäkyvän ja avoimen kiipeilykulttuurin puolesta

Emma Karjalainen

Toimitusjohtaja, kalliokiipeilykouluttaja

050 568 8441

Tampereen Kiipeilykeskus Oy

 

* Tekstiä editoitu 25.1. Lisätty linkki KiipeilyAreenan 24.1. verkkosivuilla jakamasta tiedotteesta.

Kuvassa opastetaan TRUBLUE-merkkisen itsevarmistavan käyttöä asiakkaille. Kuva: ramivalonen.net

Seuraa meitä

Categories