Nekala 010 420 4422    Lielahti 010 420 4421
Valitse sivu

Selviytymisopas kiipeilytossujen ostajalle

30 04 2020 | Uutiset

Etenkin ensimmäisiä kenkiä hankkiessa on vaikea tietää, miltä kengän oikeastaan kuuluisi jalassa tuntua — onko tämä nyt liian iso vai liian pieni ja hiertääköhän tämä kantapäähän tai pikkuvarpaaseen rakon vai muotoutuuko se ajan kuluessa paremmaksi. Ja entäs värit ja nauhat ja tarrat ja hinnat?

 

Ei hätää: on mahdollista löytää itselleen hyvät ja sopivat kiipeilytossut! Me TK:n työntekijät saimme juuri ennen poikkeusolojen alkua koulutusta kenkien ominaisuuksista ja eroista. Vaikka ovemme ovat toistaiseksi kiinni, haluamme jakaa tätä tietoa eteenpäin myös teille, hyvät lukijat. Kiipeilytossut voi edelleen meiltä ostaa, sillä Nekalan TK Shop on avoinna torstaisin klo 16–18.

 

La Sportivan Otaki soveltuu erityisen hyvin köysikiipeilyyn. Löydät Otakit Nekalasta. Kuva: Rami Valonen

 

 

Teksti on kirjoitettu etenkin ensimmäisiä kiipeilykenkiä hankkivia ajatellen, mutta antanee näkökulmia myös jo useampia kenkäpareja loppuun kuluttaneille harrastajille.

 

1. Millainen jalkasi lesti on?

 

Ne kengät, joilla kaverisi lähettää kiipeilyhallin kaikki seiskat, eivät välttämättä toimi juuri sinulla yhtä maagisesti, sillä tärkein asia kiipeilykenkää valitessa on kengän lestin sopivuus. (Tietysti voidaan keskustella erikseen siitä, että johtuuko seiskojen lähettäminen kengistä vai ylivertaisesta puristusvoimasta, mutta käydään se keskustelu toisella kertaa!) Kenkää sovittaessa tutkiskele siis lestin leveyttä tai kapeutta ja kiinnitä huomiota myös kantapään istuvuuteen. Kenkiä tehdään myös erilaisille varvaslinjoille, joissa vaikuttaa esimerkiksi se, onko korkeimmalla oleva varvas pottuvarvas vai ”etuvarvas”. Tämänkin voi ottaa huomioon.

 

2. Kuinka kauan olet kiivennyt?

 

Lestin lisäksi kiipeilytossuja valitessa on merkitystä sillä, kauanko on kiivennyt. Aloittelijalle suositellaan yleensä tasapohjaista ja kovaa kenkämallia, koska kova kenkä tukee jalkaa paremmin ja tasapohjaisuus tuntuu usein mukavammalta kuin aggressiivinen ”banaani”-muotoilu. Kiipeilyä aloittelevalle tärkeintä on saada kiipeily(kilo)metrejä plakkariin, ja tätä yleensä edesauttaa se, että kenkä on suhteellisen mukava ja että sitä jaksaa pitää jalassa.

 

Ensikengiksi sopivia malleja TK Shopissa ovat esimerkiksi La Sportivan Tarantula ja Katana, Tenayan Tanta, Scarpan Origin ja Ocunin Strike.

 

Kiipeilyä kauemmin harrastaneen kannattaa harkita aggressiivisempaa ja pehmeämpää kenkää. Pehmeys usein takaa paremman tuntuman seinällä tai kalliolla, ja aggressiivinen kenkä auttaa pitämään jalat paremmin otteilla. Kenkien käyttötarkoitus myös vaikuttaa kenkien valintaan, eli multipitchille kannattaa valita mukavammat ja isommat kengät kuin tiukkaan boulderprobleemaan.

 

Kisakengät ovat vielä asia erikseen. Tänä päivänä kilpakengiksi suunnitellut mallit löytyvät kiipeilykenkävalmistajilta erikseen.

 

La Sportivan TC Pro -kengissä on tavallista korkeampi, nilkkaa suojaava varsi ja lähes suora ja jäykkä pohja. Näistä ominaisuuksista on hyötyä pitkillä kiipeilyreiteillä. Kuva on Washingon Columnilta Yosemiten kansallispuistosta, Amerikasta. Kuva: Emma Karjalainen

3. Pitääkö kiipeilykengän sattua?

 

Aika moni kiipeilijä lienee joskus kuullut seuraavanlaisen neuvon: jos kiipeilykenkä ei tee kipeää, on kenkä liian iso. Tämä ei ainakaan absoluuttisesti pidä paikkaansa.

 

Etenkään ensimmäisiä kenkiä hankkivan ei kannata pyrkiä runttaamaan jalkaansa mahdollisimman pieneen ja kivuliaaseen kenkään, vaan ottaa toki napakat, mutta suhteellisen mukavat kengät, joilla jaksaa kiivetä. Kukin saa tietysti valita ihan niin sattuvan kengän kuin haluaa, mutta myös aktiivisemmalla harrastajalla liian pienen kengän aiheuttama kipu voi heikentää suoritusta seinällä ja saada sittenkin kaipaamaan sitä puolikasta kokoa suurempaa, vähän mukavampaa tossua.

 

Mukavuudesta täysin tinkimättä kengän napakkuus on kuitenkin tärkeää: tuntuma varpaissa ja kantapään hyvä istuvuus ovat olennaisia juttuja, jos haluaa pysyä pienillä jalkaotteilla ja huukkailla. Varpaat saavat olla hieman kipristyneet myös tasapohjaisen kengän sisässä.

 

4. Miten kengän materiaali vaikuttaa? Nahkaa vai synteettistä?

 

On myös merkitystä sillä, millaisia materiaaleja kengässä on käytetty. Nahkakenkä saattaa venyä huomattavastikin käytössä, joten siitä voi valita tiukemman koon kuin synteettisestä materiaalista valmistetusta kengästä. Myös kengän tikkaukset vaikuttavat, eli vaikka kenkä olisi nahkaa, luultavasti tikatut kohdat eivät veny yhtä paljon kuin tikkaamattomat.

 

Slipper-malliset tossut solahtavat jalkaan kuin sukka. Kuva: Rami Valonen

 

5. Unohtakaa naisten ja miesten mallit

 

Mitä ominaisuuksia sinä haluat uudelta kiipeilytossulta? Naisten malleissa on usein pehmeämpi tai ohuempi kumi ja kapeampi lesti (esim. La Sportivan Otaki), joskaan ei aina (esim. La Sportivan Skwama).

 

Parhaiten sopivan mallin valinnassa onkin siis ennen kaikkea kyse kiipeilijän jalan lestistä ja ruumiinrakenteesta, sillä esimerkiksi kevyempi kiipeilijä hyötyy ”naisten mallin” pehmeämmästä ja siten kitkaisemmasta kumista – vankkarakenteisempi kiipeilijä sen sijaan saattaa kuluttaa pehmeän kumin turhan nopeasti puhki. Vankkarakenteisempi ja kenties isojalkaisempi kiipeilijä hyötyy jäykemmän pohjan tuomasta tuesta ja saa myös paremmat kitkat.

 

Kulumista voi hidastaa toki myös hyvällä kiipeilytekniikalla. Erityisesti Lielahden karheat seinät hajoittavat tossut puhki, jos tossujen kärjet laahaavat toistuvasti seinää pitkin. Meidän ohje onkin, että opettele astumaan otteille tarkasti. Näin kiipeilykengät kestävät käytössä pidempään ja sinusta tulee todennäköisesti myös taitavampi kiipeilijä. 😉

 

Pyydä meiltä apua!

 

Jos haaveissasi on hankkia uudet kiipeilykengät, älä epäröi tulla kysymään meiltä neuvoa ja sovittelemaan eri malleja. Lielahden ja Nekalan halleissamme on eri kenkävalikoimat, joten kannattaa käydä tutustumassa molempiin. Kenkiä saa testata kiipeilyseinällä. Nekalan TK Shop on 9.4. lähtien avoinna joka torstai klo 16–18.

Tulevana syksynä meille on tulossa uutena tossumallina La Sportivan Theory.

 

Lipsumattomia jalkoja ja terveitä kiipeilypäiviä kaikille, nähdään hallilla taas pian!

 

Terkuin

TK-tiimi

Henkilökunnan muistiinpanot:

Bouldersaimaan yrittäjä Tuomo kertoo kiipeilytossuista Koronalivessä: https://www.youtube.com/watch?v=vYj-3psp-uQ

La Sportivan ohjeita kiipeilytossujen valintaan:

https://www.youtube.com/watch?v=ueLfMLwHV4w

 

Nekala:

 

La Sportiva: Katana, Solution, Futura, Python, Otaki, Skwama

Tenaya: Mundaka, Tarifa, Oasi

UnParallel: Regulus, Sirius

Lapsille: Stick-it ja Hero QC

 

Lielahti:

 

Scarpa: Instinct VSR, Origin, Arpia

Ocun: Ozone QC, Ozone PLUS, Strike, Oxi

Tenaya: Iati, Tanta

Lapsille: Piki Junior ja Hero QC

 

Nekalan TK Shop on avoinna joka torstai 9.4.2020 lähtien klo 16–18. Palvelemme sinua kiipeilyvarusteiden valinnassa ja lisäksi voit hoitaa vuosijäsenyyteen liittyviä asioita.

 

Lasten kenkiä valittaessa tärkeää on huomioida kengän koko ja kasvunvara. Kiipeilytossu ei saa häiritä lapsen jalan kehitystä. Kuva: Rami Valonen

Seuraa meitä

Categories