Nekala 010 420 4422    Lielahti 010 420 4421

Vinkit maskin käyttöön kiipeilyssä

16 10 2020 | Uutiset

MIKSI TÄMMÖISTÄ TESTATAAN?

Meidän asiakkaat ovat terveitä, koska sairaana ei sovi eikä ole järkeäkään tulla kiipeilemään. Meidän huolemme ovat kokonaan tai toistaiseksi oireettomat viruksen kantajat. Tiivis kiipeily-yhteisö on otollinen paikka viruksen levitä ja me teemme kaikkemme, jotta TK ja tietenkään koko Suomi ei joudu kokemaan uudestaan kevään täydellistä sulkua. Haluamme tukea viranomaisten suosituksia ja toimia esimerkkinä muille – jos maskin käyttö tuntuu nololta tai ärsyttävältä, niin toivottavasti tämä madaltaa kynnystä maskin käyttöön myös muualla.

MASKIN SÄÄTÄMINEN SOPIVAKSI

Liian isojen maskien kuminauhoihin voi tehdä solmut, mutta kannattaa tehdä solmut niin, että ne jäävät korvien alle eivätkä taakse! Näin solmut eivät paina korvia.

 

SILMÄLASIT

Paina maski aivan tiiviiksi ja aseta silmälasit lepäämään maskin päälle. Tämän on todettu auttavan muutamia testaajia. Silmälasien kanssa koettiin tärkeäksi, että maskin nenälanka on mahdollisimman jämäkkää tekoa, jotta se pysyy muodossaan. Maskiostoksilla väännä siis rautalangasta. TK:lla myytävät kangasmaskit ovat melko hyviä silmälasien kanssa pidettäväksi!

 

PARTA

Komea parta työntää maskia kiivetessä ylöspäin, koska maski ei istahda leuan alle. Ompele pompula maskin alareunaan, leuan kohtaan. Ankkuroi maski pompulalla kiinni partaan.

 

MASKI ON PAKKO OTTAA POIS KASVOILTA HETKELLISESTI

Jos susta tuntuu, että happi loppuu tai jostain muusta syystä joudut hetkellisesti ottamaan maskin pois kasvoiltasi (tämä ei ole THL:n ohjeen mukaista, me tiedämme), niin nappaa kiinni toisen korvan takaa menevästä lenkistä ja vapauta maski roikkumaan vapaasti toisesta korvasta. Näin et koske käsilläsi siihen osaan maskia, johon hengität.

MASKI PAINAA KORVIEN TAKAA

Maskihedari, onko tuttua? Takaravon takaa kiinnitettävät mallit voivat olla sinulle parempia. Tsekkaa esimerkiksi La Sportivan Stratos. Korvamaskin voi muuttaa takaraivomaskiksi lyhyellä pätkällä kapeaa joustinnauhaa. Korvien taakse nauhojen alle voi myös laittaa pehmikkeeksi paperia. Riittävän pitkät hiukset omaava voi vetää hiuspinneillä maskin kuminauhat kauemmas korvista. Myös hierojasta on todettu olevan apua tähän vaivaan.

 

MASKI ÄRSYTTÄÄ IHOA

Jos ihosi reagoi maskiin ikävästi, niin sinun ei toistaiseksi tarvitse käyttää maskia meillä. Jos löydät materiaalin, joka ei ärsytä, vinkkaa siitä meille.

 

KIIVETESSÄ KÖYSIREITTEJÄ

Maski kostuu nopeasti, joten se pitää useammin myös vaihtaa. Köysillä maskin käyttö vaikuttaisi olevan hieman hankalampaa kuin boulderilla. Onneksi köysireitillä puhkuu yleensä eniten ylhäällä missä turvaväli kanssakiipeilijöihin on helpompi säilyttää.

 

MASKIEN HUOLTO, KULJETTAMINEN JA HÄVITTÄMINEN

Paras vinkki meidän mielestä on kaksi suljettavaa, tiivistä pussia, joista toisessa kuljetetaan puhtaat ja toisessa likaiset. Pieni täyttöpullo käsidesiä on kätevä, jos käsiä ei pääse ennen maskian laittoa ja poistoa pesemään.

 

Kangasmaskit pestään pääsääntöisesti 60–90 asteessa. Osa maskeista voidaan puhdistaa keittämällä. Joustavat materiaalit (kiinnityskuminauhat) ja printit eivät välttämättä kestä jatkuvaa keittämistä, joten tarkista pesuohje.

 

 

TUTKIMUKSEN JOHTOPÄÄTÖKSET

Suurimmat haasteet tässä tutkimuksessa olivat maskin kostuminen silloin kun kiipeily on intensiteetiltään sellaista, että on pakko hengittää enemmän. Jotta maskin käyttö olisi mahdollista pitkällä aikavälillä, kiipeilystä pitää voida edelleen nauttia. Eli jos otat maskin pois esimerkiksi vaikeaa sendiä tai köysikiipeilyreittiä varten, niin se voi olla järkevääkin. Meillä on kuitenkin myös turvavälin pitämisen mahdollisuus aina olemassa.

Testijaksomme pohjalta haluamme edelleen kannustaa maskien käyttöön ruuhka-aikana ja kertomaan meille miten maskin kanssa kiipeily sujuu vastaamalla kyselyyn. Haluamme myös, että maskin käyttö on vapaaehtoista ja kukaan ei koe syyllisyyttä tai painostusta sen käyttöön. Maskillahan suojellaan ensisijaisesti sitä vieressä kiipeilevää kaveria.

 

Emme siis kannata maskipakkoa vaan terveen järjen käyttöä ja tilannetajua. Jos maskien järkevällä käytöllä, turvaväleillä ja käsihygienialla pystymme pitämään omalta osaltamme viruksen leviämisen kurissa TK:lla ja siten myös muualla Pirkanmaalla, olemme hyvällä pohjalla tulevaisuutta ajatellen.

 

Entä jos viranomaisen toimesta määrätään maskipakko? Sitten se tulee. Positiivinen asia on se, että me olemme jo valmistautuneet siihen!

 

Ps. TK-logo(korva)maskit on hankittu paikalliselta yrittäjältä Pepecolta. Maskit on valmistettu Kiinassa ja logoprintti painettu Nekalassa. Kiinnityslenkit ovat säädettävät ja pesu 60 asteessa. Hinta: 9€/kpl, 15€/2kpl, 19€/3kpl, vuosijäsenille lisäksi 15 prosentin alennus.

Seuraa meitä

Categories