Nekala 010 420 4422    Lielahti 010 420 4421

Magnesium ja koronavirus

3 12 2020 | Uutiset

Näinä aikoina koronan jyllätessä maailmalla ja Suomessa moni pohtii, mitä lajeja uskaltaa harrastaa. Yksilölajeina seinäkiipeilyssä ja boulderoinnissa on mahdollista välttää lähikontaktia kanssakiipeilijöihin, ja lisäksi maskien käyttö ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ovat hyviä ja tarpeellisia keinoja vähentää koronaviruksen leviämistä kiipeilyhalleissa. Osaa kiipeilijöistä voi kuitenkin huolettaa se, että kiipeilyssä otetaan kiinni muiden kiipeilijöiden kanssa samoista otteista ilman että otteita voidaan desinfioida eri ihmisten kiipeily-yrkkien välissä. Tähän liittyen pandemian aikana on tutkittu mankkaa eli magnesiumjauhetta ja nestemäistä magnesiumia ja vaikuttaa siltä, että magnesium saattaa estää koronaviruksen tarttumista kiipeilyotteilta. Kuten kiipeilijät varmasti tietävät, mankkaa käytetään kiipeilyssä, koska se sitoo itseensä kosteutta ja kuivattaa käsiä antaen paremman pidon otteelle. Useimmat nestemankat sisältävät magnesiumin lisäksi alkoholia.

 

De Montfort University:n tutkimuksessa koronaviruksen kaltainen virus altistettiin erilaisille magnesiumseoksille. Tavoite oli selvittää, kykeneekö virus säilyttämään tartuttavuutensa: “The results showed that within just one minute of the virus coming into contact with the chalk, the number of infectious particles in all of the samples was reduced by more than 99%.” Tutkijat ennakoivat, että magnesiumin käyttö kiipeilyssä todennäköisesti estää koronavirusta tarttumasta kiipeilyotteilta.

 

Coloradon yliopiston Anschutzin lääketieteellisen tutkimusyksikön tutkimuksessa magnesium todistetusti eliminoi koronaviruksen tutkimuspinnalta viisi minuuttia sen jälkeen kun koronavirus altistettiin Friction Labsin nestemäiselle magnesiumille. Tulos vastasi laboratorion käyttämän desinfiointiaineen vaikutusta.

 

Saamme siis ainakin pientä mielenrauhaa näiden tutkimusten alustavista tuloksista. De Montfort University:n mikrobiologi Katie Laird:n sanoin: “It looks like chalk is a friend and not a foe and this should provide some comfort to any customers who are worried that chalk could harbour the virus.”

 

Mankkaa sekä nestemäisenä, jauheena että palana voi hankkia molemmista halleistamme. Halliemme boulderointialueilta löytyvät mankkaboksit myös yhteiskäyttöön, mutta mikäli yhteiskäyttö arveluttaa, saa boulderointialueella mankata myös omasta mankkapussista tosin boulderointiseinälle mankkapussia ei saa ottaa mukaan eikä jättää patjalle lojumaan, jottei mankkaa liiaksi leviä hengitysilmaan ja patjoille esimerkiksi kiipeilijän pudotessa. Köysikiipeillessä suositellaan aina oman mankan käyttöä.

 

Toivottavasti voimme kaikki nauttia kiipeilyharrastuksesta turvallisin mielin myös tänä poikkeuksellisena korona-aikana! Jos tämä ei kuitenkaan ole sinulle mahdollista, annamme Pirkanmaalla voimassa olevien suositusten vuoksi kaikkiin sarjakortteihin ja lahjakortteihin lisäaikaa 2.12.21.12. välisen ajan.

Seuraa meitä

Categories