Nekala 010 420 4422    Lielahti 010 420 4421

Nekalan otekannan modernisointi 2021 – mistä on kyse?

13 11 2020 | Uutiset

Nekalan hallimme sai vihdoin reilun toimituksen uusia otteita viime viikolla! Otetilauksen taustalla vaikutti jo pitkän ajan kuluessa tehty huomio siitä, että Nekalan ote- ja reitintekomateriaalit ovat olleet auttamatta vanhoja ja ikään kuin viime vuosikymmeneltä. Niillä on tuntunut lähes mahdottomalta tehdä nykyaikaiset standardit täyttäviä sisäkiipeilyreittejä (linkki vie Youtubeen). Päätimme lähteä prosessiin kertarykäyksellä isosti ja tavoitteemme on modernisoida Nekalan otekanta talven 2021 aikana. Tässä jutussa kerromme mitä tuleman pitää ja miten prosessi etenee.

Reitintekijä Tommi rakentaa eli settaa ongelmia släbille uusilla keltaisilla dual texture -bokseilla. Eikös olekin ärsyttäviä? 😉

 

Ymmärrämme, että osa Nekalassa kiipeävistä nimenomaan tykkää hallista juuri tämän “old school” -tyylin vuoksi, ja suomalaisen ulkoboulderoinnin harjoitteluun vanha otekanta onkin soveltunut mainiosti! Hallin seiniltä löytyneet pienet ja keskikokoiset otteet sekä krimpit harjoittavat tehokkaasti ikään kuin kiinni pitämistä sekä kestävyys- että voimaominaisuuksin, mutta erilaisten hienojen muuvien, herkempien tasapainoreittien ja helpommilla greideillä dynaamisten muuvien toteuttaminen on ollut haastavaa. Lisäksi kiipeilyseinien visuaalinen ilme päivittyy nyt kiinnostavammaksi. Tulevaisuudessa Nekalaan mahtuu varmasti useamman eri tyylisuunnan mukaisia reittejä.

 

Otteiden tilausprosessi vei kutakuinkin kuukauden. Prioriteetteja olivat otekannan modernisointi ja sekä helpon että hienon reitin tekemisen mahdollistaminen niin boulderille kuin köysillekin. Otekannan modernisointia lähdettiin hakemaan tilaamalla paljon bokseja, isoja sekä pieniä otteita, joitakin spesiaaliotteita, ja sarjoja, joita ei muuten yleensä saa tai joita hallissa muuten vain ei vielä ollut. Sekä helpon että hienon reitin tekeminen taas on ikuinen ongelma ja paradoksi: aina, kun helppoon reittiin yrittää tehdä jotain niin sanotusti kiipeilyllistä muuvia, pakkaa reitti muuttumaan samalla liian vaikeaksi tai muuvien oikaiseminen tulee mahdolliseksi. Yksi tapa ratkaista ongelmaa ovat isot otteet ja boksit, jotka mahdollistavat mielikuvituksellisemman reitinteon. Esimerkiksi karhean boksin kitkapintaa voi hyödyntää monella eri tavalla jalkaotteena – jalkapleismenttejä on käytössä yhden sijaan monta kymmentä.

 

Niinpä tilasimme muun muassa nelisenkymmentä boksia, parisensataa kahvaotetta, kymmenkunta suurta lasikuitumuotoa, parikymmentä keskikokoista lasikuitumuotoa, isoja polyuretaaniotteita sekä pari sarjaa krimppejä ja poketteja. Vanhojen mustien ja tummanpuhuvien otesarjojen vastapainoksi meille tulee tällä kertaa paljon kirkkaita värejä. Muun muassa peruskeltainen väri otetaan Nekalaan uudestaan, koska vanha neonkeltainen on osoittautunut vaikeaksi väriksi hahmottaa osalle kiipeilijöistä. Myös oransseja ja neonvihreitä otteita on tulossa.

Nekalan boulderalueen pystyseinä ennen. Reitit on rakennetu suht samankokoisista otteista.

 

Uusien boksien myötä yksi reiteistä on rakennettu yksinomaan keltaisista bokseista. Boksit ovat osa seinää ja niitä saa käyttää kaiken värisiä reittejä kiivetessä. Otteen ja boksin erottaa kenties helpoiten siitä, että boksissa on pultin reiät. Oikealla näet meidän vanhan tyylin käyttää bokseja eli boksilla on rakennettu seinään muoto.

 

Otemerkit, joita Nekalan faceliftiin valikoitui ovat esimerkiksi Cheeta, jolta tilattiin isompia PU-, eli polyuretaaniotteita. Polyuretaani on se “uudenaikaisempi” otemateriaali, josta on mahdollista tehdä isoja ja kevyitä dual texture -otteita, ja joissa värisävyt pysyvät kirkkaina pesemisestä huolimatta. Heikkoutena PU-otteissa on niiden muuttuminen käytön myötä nopeasti liukkaiksi verrattuna “vanhan ajan” hyviin materiaaleihin, jotka ovat kitkaominaisuuksiltaan kestävämpiä, mutta painavia ja usein haaleamman värisiä. Blocz-merkiltä tulee jo Lielahdestakin tuttuja harmaita huippulaadukkaita bokseja ja Bluepillilta saamme hyvästä ergonomiasta tunnettuja isoja ja muutamia pienempiäkin PU- ja PE-otteita. Hyvällä ergonomialla tarkoitamme, että otteesta on mukava pitää kiinni.

 

Xcultin otteita ja bokseja tilattiin iso läjä, ja toivomme voivamme rakentaa Nekalaan kokonaan bokseista rakennettuja reittejä Xcultin keltaisilla bokseilla. Squadralta tilasimme vielä isoja, ulkonevia ja ergonomisia lasikuitumuotoja, joita TK:lla ei vielä ole ollutkaan. Näillä saanee jo maailmancup-henkisiä (linkki vie Youtubeen) reittejäkin aikaan!

 

Seuraava ote-erä saapuu tammikuussa.

 

Terkuin rete-tiimi

Tommi, Mikko ja Kalle

 

Juttua kirjoittamassa olivat myös Anna ja Emma

Seuraa meitä

Categories