Nekala 010 420 4422    Lielahti 010 420 4421

Juttusarja Q&A: Reittimaestro Tommi Rytinki

6 06 2019 | Uutiset

Boulderkiipeilyn SM-kisojen jälkeisenä maanantaiaamuna Lielahdessa käy kuhina. Tikkaat nojaavat hallin vaaleita seiniä vasten ja ilmassa kaikuu poran ääni. Upeasti sujuneiden kisojen jälkeen Tampereen Kiipeilykeskuksen reitintekijät ovat täydessä työn touhussa täyttämässä kiipeilyhallin seiniä uusilla reiteillä. Reitintekijöiden osaavissa käsissä kisojen näyttävät finaalireitit saavat rinnalleen tuoretta kiivettävää palvelemaan kaikentasoisia asiakkaita.

 

Tampereen Kiipeilykeskuksen halleissa reittien tekoa koordinoi pääreitintekijä, reittimaestro Tommi Rytinki. Jututimme Tommia reitinteon ohessa.

 

Q&A

Moi Tommi! Koordinoit Tampereen Kiipeilykeskuksen reitintekoa Lielahdessa ja Nekalassa. Lisäksi teet itsekin reittejä. Minkälainen tausta ja kokemus sinulla on reitintekijänä?

 

Olen tehnyt Tampereen Kiipeilykeskuksella reittejä oikeastaan siitä asti kun Nekalan toimipiste avattiin eli kohta kymmenisen vuotta. Aloitin reitinteon pari vuotta ennen Nekalan avajaisia Kiipeilykerho Vertikaalin vuosia sitten käytöstä poistuneella Hämeenpuiston legendaarisella keivillä. Olen kiivennyt jo pitkään ja noin 12 vuotta sitten oivalsin parin kokeneemman kiipeilijän opastuksella kuinka hieno fiilis onkaan rakentaa itse monipuolisia reittejä eikä vain roikkua satunnaisessa järjestyksessä seinälle lätkäistyissä otteissa. Olen tehnyt vuosien varrella liki kolmetuhatta reittiä ja Problematorin aikakaudellakin tehtyjä reittejä on kertynyt plakkariin jo reilu 800.

 

Aloitin Kiipeilykeskuksen reittikoordinaattorin hommat virallisemmin pari vuotta sitten, mutta olen hoitanut tehtävää muiden töideni ohessa jo aikaisemminkin. Reitintekijätiimiimme kuuluu tällä hetkellä Mikko, Kalle ja minä. Kesäapuna meillä toimii lisäksi Pia. Koordinointivastuu tarkoittaa käytännössä reittikierron suunnittelua ja reitintekijöiden välisen kommunikoinnin hoitamista. Teemme kaikki reittejä molemmille halleille, Lielahteen ja Nekalaan. Nekalaan tehdään boulderreittien lisäksi pidempiä köysireittejä sekä itsevarmisteisille radoille soveltuvia reittejä.

Minkälaista hommaa reitinteko on? Miten reitinteko on muuttunut vuosien varrella?

 

Lähden yleensä miettimään uuden reitin ideaa sen pohjalta mihin kohtaan hallia ja millä otesarjalla reitti tehdään. Lisäksi mietin etukäteen reitin halutun vaikeusasteen. Usein on tottakai valmiina myös ajatus siitä, minkä tyyppistä kiipeilyä reitille haetaan, mutta koska uusia reittejä tarvitaan viikossa paljon reitin lopullinen hahmottelu on monesti tehokkainta suorittaa reittiä tehdessä. Sommittelenkin otteita usein suoraan vapaalle seinäpinnalle ja lopullinen reitti elää reitin rakentamisen sekä liikkeiden testailun myötä.

 

Kiipeilyreittien vaikeusastetta säädellään otteiden koolla, seinän jyrkkyydellä sekä reitillä vaadittavien kiipeilyliikkeiden pituudella. Tykkään tehdä visuaalisesti upeita reittejä seinän profiilia mukaillen ja olenkin sitä mieltä, että hyvän kiipeilyreitin täytyy myös näyttää hyvältä.

Vuosien varrella reitintekoa on muuttanut ehkä eniten boxit ja otteiden monipuoliset pintamateriaalit. Samassa otteessa tai boxissa saattaa olla sekä kitkaista että liukkaampaa pintaa ja kiipeilijöitä onkin kiva haastaa myös erilaisilla tekstuureilla.

 

Nekalassa oli ihan alussa käytettävissä vain pari todella yksinkertaista boxia ja reitit tehtiin pitkään pelkillä otteilla. Nykyisin molemmissa halleissa on boxeja enemmänkin ja niillä pääsee muokkaamaan seinäpintaa tavallista suoraa seinää huomattavasti monipuolisemmaksi. Aluksi opin hahmottamaan boxit seinän laajennusmahdollisuutena, mutta nykyään käytämme boxeja luovemmin myös otteina. Reitinteon mahdollisuudet muuttuvat jatkuvasti eri ote- ja boxisarjojen kehittyessä.

Toissa viikonloppuna Kiipeilykeskuksella järjestettiin Boulderoinnin SM-kilpailut ja olit mukana kisojen reitintekotiimissä. Pääsit tekemään reittejä Voeman huipputason reitintekijöiden Sami Romppaisen ja Kalle-Pekka Lappalaisen sekä Boulderkeskuksen Olli Antikaisen kanssa. Minkälainen kokemus kisareittien teko oli?

Oli huikeaa päästä osaksi SM-kisojen kokenutta reitintekotiimiä! Reittien tekeminen ja suunnittelu Suomen huippujen kanssa oli intensiivinen ja todella upea oppimiskokemus. Pääreitintekijänä toiminut Voeman Sami Romppainen laati ensin erinomaisen yleissuunnitelman siitä, minkä tyyppisiä reittejä kisoihin rakennetaan. Tilasimme sen pohjalta pitkin kevättä otteita ja uusia boxeja. Kisojen koittaessa käytimme kolme päivää reittien viimeistelyyn ja samalla testailimme ja ideoimme reittejä vielä lisää tiiminä. Pääreitintekijä Sami huolehti prosessin sujuvuudesta sekä vastasi kisareittien lopullisesta laadusta, mutta saimme muutkin tottakai reitteihin mukaan omat luovat elementtimme.

 

Kilpailureitit rakennettiin ensisijaisesti idea edellä siten, että reitit testasivat kisailijoita useilla eri kiipeilyn osa-alueella eivätkä vain hauiksen koossa. Kiipeilyn liike ja fiilis olivat todella merkittävässä osassa ja reitinteossa painotettiinkin paljon kiipeilijän kekseliäisyyttä ja taitoa lukea reittejä. Tässä on meillä Tampereella vielä paljon opittavaa. Kisareitit olivat lisäksi visuaalisesti hyvin näyttäviä ja niiden teossa pyrittiin ottamaan jo ennalta huomioon kilpailuun osallistuvien kiipeilijöiden taso, jotta kisailijoihin saadaan tehtyä eroa tulosluettelossa.

 

Kisoihin tilatut uudet boxit ja otteet jäävät Tampereen Kiipeilykeskukselle reitintekijöiden käyttöön. Uusien ideoiden myötä niistä saadaan tehtyä Kiipeilykeskuksen kävijöille vielä lukematon määrä todella siistejä reittejä.

Kiipeilykeskukselle tuli tämän vuoden aikana tiiviimpi reittikierto, mitä se käytännössä tarkoittaa?

 

Meillä on tavoitteena vaihtaa jokainen köysi- ja boulderreitti kahdeksan viikon välein. Tähän ollaan nyt muutosten myötä pääsemässä, vaikka välillä on ollut isojakin tapahtumia kuten jo mainitut boulderoinnin SM-kisat sekä Kiipeilykerho Vertikaalin köysikisat. Molempiin halleihin on lisätty seinälle liitutaulu, jossa kerrotaan mitkä seinät uusitaan seuraavaksi, jotta innokkaimmat kerkeäisivät kiipeämään projektinsa pois ennen reittien vaihtumista.

Miten reittien suunnittelussa otetaan asiakaspalaute huomioon?

 

Reittien teossa pyritään ottamaan huomioon koko asiakaskunta, jotta mielekästä tekemistä löytyisi kaikentasoisille kiipeilijöille. Reiteistä suurin osa on helpohkoja reittejä jotka palvelevat parhaiten suurta yleisöä. Vain pieni prosentti reiteistä on todella vaikeita. Asiakaspalautetta tulee kuitenkin useimmiten kokeneemmilta kiipeilijöitä ja välillä reittejä muutellaan palautteen perusteella palvelemaan paremmin esimerkiksi kiipeilijöiden erilaisia ulottuvuuksia. Eniten reittejä ja niiden kehitystä pallotellaan kuitenkin toisten reitintekijöiden kesken.

 

Rakentava palaute asiakkailta on aina tervetullutta.

 

Mikä on TKlla parasta?

Konkreettiset vaihtuvat tehtävät ja positiivinen ilmapiiri. Reitinteko on hauskinta mitä tiedän työtehtävänä!

 

Vielä loppuun, Liebo vai Nekala?

Pitkän pohdinnan jälkeen on pakko sanoa Lietsu, koska täällä on todella monipuoliset ja avarat seinäprofiilit. Mutta molemmissa on tottakai tunnelmaa!

Seuraa meitä

Categories